Т: +359 56 840005 | М: +359 888 402020

Виетнам

Виетнам

Виетнам се намира се в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море. С площ 331 688 km² и 85 милиона жители Виетнам е на 13-то място по население в света. Страната е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в последните години като предлага изобилие от туристически продукти – древни храмове, уникална култура, красиви плажове и космополитни мегаполиси.

Климат:

Климатът на Виетнам до голяма степен се определя от мусоните. По време на сухия зимен сезон, продължаващ от ноември до април, мусонните ветрове духат от север и североизток, през територията на Китай, където от въздушните маси се отнема значителна част от влагата. В периода на южния и югоизточен летен мусон, от май до октомври, в страната навлиза влажният въздух от морето, в резултат на което валят силни дъждове.

Средната годишна температура в равнините е по-висока от температурата в платата и планините. В южната част на страната няма изразен хладен сезон, но на север най-хладните месеци са декември и януари, когато минималните температури падат до около 5°C. Най-горещи са месеците април и май с температури по-високи от 37°C.

По-големи градове – Ханой, Хо Ши Мин, Да Нанг, Хайпхонг и др.

Туризъм

Страната се посещава годишно от над  4 милиона туристи. Туризма е сред приоритетите за развитие на икономиката. Най-посещаваните места са столицата Ханой, залива Халонг, старата столица Хюе и градът-музей Хойан.

Залива Халонг

Вдъхновяващ, прекрасен, забележителен, уникален…. думите просто не стигат, за да се опише истинската му същност.

Пред очите ви ще се разкрие една неописуемо съвършена гледка от близо 3000 острова, изглеждащи по-различен начин, образувани в различна форма и които  гордо се издигат над водата. Природата ни е оставила едно безценно богатство, което просто няма равно на себе си. Другото име, с което  е популярен тук  Халонг е “ Заливът на спускащия се дракон“ , като той е един от най-големите  гордости на  виетнамците . Халонг е разположен на 170 км. от град Ханой, в североизточната  част на страната.

Залива се състои от   множество  малки  острова, които разполагат с тесни  плажни ивици и  чисти плажове, отлични за плуване и гмуркане или просто за разходка с лодка между тях. През 1944 година заливът Халонг става част от Списъка на световното  културно  и природно  наследство  на Юнеско.

Ханой

Ханой е град, в който миналото и модерното настояще живеят заедно. В него може да видите традициите от миналото, динамиката на днешна Азия и парижката грация вплетени в едно интересно цяло. Забележителност на Ханой е Мавзолея Хо Чи Мин, където е балсамирано тялото на лидера Хо Чи Мин. Бялата сграда на музея, построена във формата на цветето Лотус ще ви грабне щом я видите. В музея ще видите голямата бронзова статия на Хо Чи Мин както и експозииции от Историята на Виетнам. В Ханой не пропускайте да посетите и красивите паркове, най-известният от които е езерото Хоан Кием (Hoan Kiem Lake), което в превод от Виетнамски означава езерото на върнатия меч.

Историческо наследство

Изкушение за туристите е старата виетнамска столица Хюе – главен град на страната от 1802 до 1945 г. Той помни 13 императори от династията Нгуен. Тук са техните гробници, няколко удивителни пагоди (сред тях 7-етажната Тхиенму, символ на града), Забраненият Пурпурен град с императорската резиденция – подобие на Забранения град в Пекин.

Южно от Хюе е градът-музей Хойан, признат от Юнеско за част от културното наследство на човечеството. Има още 7 такива обекти във Виетнам. Разкопките сочат, че по тези земи е имало селища още преди 2200 г. От II до Х век тук е бил центърът на държавата Чампа, която била под силно индийско влияние. През ХVII, ХVIII и ХIХ век Хойан е бил едно от най-оживените търговски пристанища в района и си съперничел по слава с Макао и Малака.

Полезна информация

  • Визи: За български граждани, пребиваващи на територията на Виетнам е необходима виза, получена предварително в съответното консулско или правителствено представителство на страната. Необходими документи за виза: валиден задграничен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването, попълнен формуляр за виза и документ за платена такса. При необходимост могат да бъдат изискани и други документи. Стойността на визата е около 50 $.
  • Валута – Виетнамски донг(1 EUR = 26 078,43 VND)
  • Ваксини – Здравни изисквания: Задължителни ваксини няма. Препоръчителни ваксини – хепатит А и Б, жълта треска и японски енцефалит.
  • Официален език – виетнамски

Tags: , , , ,