Т: +359 56 840005 | М: +359 888 402020

Йордания

Йордания

Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Има брегова линия с Мъртво море и малко с Червено море. Малкото кралство на Йордания заема стратегическо място в Близкия изток.

Йордания постига своята независимост от Великобритания през 1946 година. Следват две войни с Израел и загуба на територии. През 1994 година е подписан мирен договор с Израел. След смъртта на крал Хюсеин през 1999 година, на трона се възкачва неговият най-голям син крал Абдула II.

Столица на Йордания е модерният и исторически град Аман. Днес Аман е съвременен град с население около 2 млн. души  и търговски, промишлен и административен център, в който мюсюлмани и християни живеят заедно.

Климат

Субтропичен със сухо и горещо лято – юли от 24 до 30 градуса  и мека зима – януари от 8 до 14 градуса. Голяма част е заета от пустини, а по-малко от 1% от територията са гори.

По-големи градове: Аман, Аз Зарка, Ирбид, Ал Акаба

Туризъм

Годишно страната се посещава от 1.5 млн. туристи. От тях най-много са посетителите от арабските страни (1.13 млн.), след това от Европа (182 хил.), от Израел (161 хил.), от Азия, Африка и други страни. Туризмът в страната е втори по големина отрасъл, а е и втори по обмяна и внос на валута в страната. Всяка година Йордания генерира повече от $800 млн. от туризма.

Йордания е място за пътешественици по душа. Това е страна на бедуини, на изгубени пустинни градове, на библейски земи, на величествени природни картини и, не на последно място, на Мъртво море. Могат да се посетят много места, споменати в Библията. Има почти 20 обекта в областта Бетани (Бетбара), свързани с живота и делото на Йоан Кръстител. Водите на Мъртво море привличат не само с интересни исторически факти, но и с рекреационната си база. Най-посещаваните туристически обекти са пустинята Вади Рум, древния град Джераш и Петра – едно от новите чудеса на света.

Вади Рум – Зашеметяване в естествената си красота, Вади Рум въплъщава романтиката на пустинята. Със своята “лунен пейзаж” от древни долини Вади Рум е дом на няколко бедуинските племена, които живеят в лагери, разпръснати в цялата област. Пустинята е известна и  благодарение на прочутия британски офицер Лорънс Арабски.

Джераш – Смятан от мнозина за най-добре запазения римски провинциален град в Близкия изток Джераш е археологически шедьовър, разположен сред плодородните хълмове на Гилеад. Основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., Джераш се присъединява по-късно към процъфтяващите и космополитни градове на римския Декаполис, конфедерация от десет римски града, достигайки своя зенит около 150 г. Златната му епоха е през ІІ и ІІІ в., а впечатляващите петнайсет църкви в града датират от вековете след това. Римските руини включват триумфална арка, форум с необикновена овална форма, стадион, монументален фонтан, топла и студена баня и безброй храмове. Широка улица от колони води към най-разкошния монумент на града: храма на Артемида, богинята покровителка на Джераш, който все още се извисява над градския център.

Петра – Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса (“Долината на Мойсей”). Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важна точка от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати.На 6 декември 1985 Петра е включена Списъка нa световното културно и природно наследство на Юнеско.

Полезна информация

Йорданските визи за български граждани могат да се получат на граничните пунктове или в дипломатическите и консулските представителства на Йордания в чужбина, които издават еднократни входни визи, шестмесечни многократни входни визи и шестмесечни многократни транзитни визи. Няма ограничения по отношение на пренасяната валута. Равнището на престъпност  е сравнително ниско.

Tags: