Т: +359 56 840005 | М: +359 888 402020

Куба

Куба

Обща информация

Република Куба е латиноамериканска островна държава на Карибите с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Куба е най-голямата по площ карибска държава, заемайки големия едноименен остров и няколко по-малки архипелага и има най-голямо население сред островните държави в региона — над 11 000 000 души. Столицата на Куба е град Хавана.

Климат

В Куба слънцето грее 330 дни в годината, а температурата е почти еднаква – 25-28 ° С. Тук няма значение дали е зима или лято. По-важно е дали сезонът е сух или влажен. Близо 80% от обилните валежи падат през лятото (май-октомври), а 10% от територията на страната е заета от гори.

По-големи градове – Хавана, Сантяго де Куба,  Санта Клара, Гуантанамо

Туризъм

Куба е “перлата на Карибско море”, истински туристически оазис, който съблазнява с карибската си топлина, приказните плажове с прозрачна вода, многобройните пещери, запазили следи от живота на аборигените, паметниците от богатата история на острова, страстната музикална култура, завладяла половината свят, съобразителността и гостоприемството на местните хора. Всеки, който пристигне тук, може да открие своята Куба, да се докосне до нейните съкровища и да остави собствена следа в нейното своеобразие. Почивката в Куба винаги е привличала туристите не само заради тропичната си екзотика, но и заради особения колорит на островния живот. Всяка година в Куба идват над половин милион туристи от цял свят.

Островът поразява със своята многоликост. Той е истинска съкровищница на колониалната архитектура, която присъства с цялото си великолепие в такива големи градове като Хавана, Тринидад, Сантяго Де Куба, Санкти Спиритус и Камагуей. В други, животът е неразривно свързан с морето – като в селищата Матансас, Сенфуегос, Мансанильо и Нуева Херон. А във вътрешността на острова, на обширни равнинни и полегати планини са разположени градовете Пинар Дел Рио, Санта Клара, Олгин, Гуантанамо и много други. Но основното богатство на Куба, което привлича стотици хиляди туристи от целия свят, си остават невероятно красивите плажове. Курортите Варадеро, Кайо Ларго, Анкон, Санта Лусия, Кайо Коко и много други, са истински райски кътчета за релаксиращ отдих.

Хавана

Столицата на Куба без съмнение е най-важният туристически център на Антилските острови. Хавана е град, напълно обладан от историята, от своето минало. В най-живописната част на града, Старата Хавана, има около 900 исторически сгради от колониалната епоха – дворци, църкви, хотели, площади, булеварди, разкошни къщи. Най-известните от тях – онези, които фигурират в пътеводителите, се поддържат от властите в прилично състояние. Най-престижният район в кубинската столица е Мирамар, където са разположени повечето посолства и търговски представителства. Крайбрежната улица Малекон никога не спи и е изключително живописна. Вечер се оглася от музика и импровизирани концертни шоута, а кафенетата са пълни с усмихнати хора. Ако решите да посетите някой от типичните квартали, местните ще ви посрещнат радушно. Скромните им разноцветни домове правят уличките китни, а повечето хора са насядали навън и играят на домино, шах или просто разговарят със съседите си през балконите и отворените прозорци. Битът на автентичните кубинци наистина умилява. Много от местата в Хавана се свързват с името на Ърнест Хемингуей, който за първи път идва в Куба през 1932 г. и от тогава редовно я посещава.

Варадеро

Варадеро, който се намира на 135 км от Хавана. Варадеро има всички условия на един отличен курорт – хубави хотели, които работят по системата “All Inclusive”, център за подводно плуване, ресторанти, дискотеки, едно от най-добрите в Карибския басей игрища за голф, изобщо има всичко, което може да направи отдиха ви лек и приятен. Легендарният плаж Варадеро се простира по дължината на северния бряг на полуостров Икакос. В началото на курортната зона се намират по-старите постройки, изработени предимно от дърво, а по-близо до центъра се разполагат модерните хотели, които шокират с лукса и невероятната си инфраструктура. Както всички курорти в Куба, Варадеро предлага на гостите си огромен избор от възможности за отдих и развлечения. Луксозните хотели и вили, изисканите ресторанти, игрищата за голф и неизброимите възможности за спортни занимания ви очакват на полуостров Икакос, светновноизвестен като курорта Варадеро – едно от най-красивите места в Куба. Хотелските комплекси се разполагат по цялата дължина на тесния провлак с дължина 18 километра и широчина само 700 метра, който буди възхищение заради огромните си плажове с тропически палми, прозрачни морски води и ситен пясък. Въпреки че Варадеро е един от най-известните курорти в Куба, плажовете никога не се препълват, тъй като заради огромната им дължина тук има място за всеки.

Ако по време на почивката усетите нужда от тишина и усамотяване, ние ви предлагаме да заминете от столицата Хавана с полет на вътрешните авиолинии към някой от малките острови наблизо: Кайя Коко, Кайо Ларго, Кайо Гийермо,Плайя Есмералда. На прочутите им плажове ще можете истински да се откъснете от ежедневните грижи и суетата.

Полезна информация:

За да посетите Куба се нуждаете от валиден паспорт и виза. Тя следва да бъде получена предварително. Не се издават визи на граничните пунктове. Българските граждани трябва да кандидатстват за виза само в посолството на Куба в София. При влизане в страната следва да се декларира валута на стойност над 5.000 долара. При покупка на вещи или ползване на услуги, заплащане на хотел и при посещение на борове, кафенета и ресторанти, за чужденците цените са в щатски долари. Няма задължителни ваксинации. В случай на необходимост, туристите се обслужват в болнични центрове с много добри условия, но заплащането е в щ.долари и високи цени – почти изравнени с цените за тези услуги в САЩ. Препоръчва се преди пътуване да се направи медицинска застраховка, която да покрива тези разходи Задължителна е консумацията на бутилирана вода. сравнение с останалите латиноамерикански държави. С развитието на туризма зачестяват случаите на кражби на лични предмети и документи от туристи, особено в столичния район Старата Хавана. Не ползвайте услугите, които ви се предлагат от обикновените минувачи.

Tags: ,