Т: +359 56 840005 | М: +359 888 402020

Малта

Малта

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава. Площта на страната е 316 кв.км., а  население е над 400 000 души. Столица на Малта е Ла Валета.

Климат:

Климатът на Малта е горещ, субтропичен средиземноморски. Зимният период продължава от декември до март. Дневните температури са около 15 – 16 °C. През този сезон падат основната част от валежите. Пролетта продължава само един месец – април. Тогава температурите са около 19 °C. Есента също е много кратка. Продължава един месец – ноември. Температурите са подобни на пролетните 19 – 20 °C. Най-дългият сезон в Малта е лятото. То е доста горещо и продължава от началото май до края октомври. През цялото лято времето е отлично за плаж. Това е доста сух сезон, през който валежите са много оскъдни. Температурите са между 23 и 30 °C, но понякога достигат (и дори превишават) 40 °C под влияние на горещи въздушни маси, нахлуващи от Африка. Най-сухият месец е юли – обикновено през този месец няма нито един дъждовен ден. Най-доброто време за туризъм в Малта са месеците май и октомври. Тази част от годината е препоръчителна, защото условията са подходящи за дълги разходки и за плуване в Средиземно море, като същевременно ще избегнете летните жеги. Климатът на островите се повлиява от тропичните въздушни маси идващи от пустинята Сахара и летните жеги могат да станат наистина непоносими.

По-големи градове – Валета, Мдина, Сейнт Джулианс и др.

Туризъм

Това е един от основните отрасли в страната като генерира 24% от БВП. Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа цел за много туристи целогодишно. Плажовете са предимно малки със светъл пясък или каменисти (типично средиземноморски). Водите са неестествено прозрачни, чисти, в лазурни нюанси. А ако сте любители на гмуркането в Малта ще попаднете в рая. Най-доброто място за гмуркане тук е остров Гозо. Там се намира едно от най-интересните за гмуркане места по Средиземноморието – Синята дупка.  

Разходката по малтийските улички ще задоволи жаждата ви за култура. Това важи особенно за столицата Ла Валета, която е най-голямата  съкровищница за архитектурни забележителности на острова. Първото, което ще ви направи впечатление е, че повечето сгради са в жълтеникаво – бежови нюанси. Това е така, защото самите скали по островите са в същите цветове. Архитектурата притежава типична английска тежест и сериозност. Както във Великобритания ще откриете червените, двуетажни автобуси, така в Малта ще видите жълтите, стари автобуси, които за малтийците са много повече от транспорт. Те са си цяла една традиция. Ако отидете в Малта не пропускайте да посетите и Англиканската Катедрала Сейнт Джон, завършена през 1844г. Това е един истински архитектурен шедйовър и несъмнено е една от най-красивите катедрали по цялото средиземноморие.

Полезна информация

  • Визи: за български граждани не сe изисква виза
  • Валута – Евро
  • Официални езици – малтийски и английски

Tags: , ,