Т: +359 56 840005 | М: +359 888 402020

Мексико

Мексико

Мексико е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на Запад с Тихия океан и на изток с Мексиканския залив и Карибско море. Мексико е най-северната и трета по големина държава в Латинска Америка. Страната има площ 1 958.2 хил. кв. км , а общата дължина на бреговата ѝ линия е 9 330 км. Населението е над 100 млн. души, а само в столицата Мексико живеят около 9 млн.

Климат

Средни температури – януари от 10 градуса Сº на северозапад до 25 градуса Сº на юг, юли – от 15 градуса Сº във високите части до 30 градуса Сº на брега на Калифорнийския залив. В южната част и на полуостров Юкатан валежите са значителни. Както в повечето тропични региони, Мексико има два сезона – дъждовен и сух. От юни до октомври падат основните валежи и температурите се покачват, докато периодът от ноември до май е по-сух, с умерени температури.

По-големи градове – Гуадалахара, Монтерей, Пуебла, Леон, Сиудад Хуарес, Чиуауа, Мерида, Акапулко и др.

Туризъм

Мексико е сред най-добре развитите туристически страни в света и 7-мата най-посещавана туристическа дестинация. Това се дължи на историческото минало на страната и невероятната плажна ивица. Акапулко и Канкун са едни от най-известните плажни курорти в света, а останките на маите и ацтеките са обект на интерес за милиони туристи. В Мексико има цели 31 обекти под закрилата на Юнеско. Най-известните забележителности са пирамидите Чичен Итца и археологическия център Теотихуакан.

Теотихуакан е древен град на ацтеките, един от най-добре запазените антични градове наред с Мачу Пикчу в Перу. В него се намират Храма на Слънцето и Храма на Луната, които представляват пирамиди подобни на тези в Чичен Ица и Гватемала. Градът е известен и като градът на Монтесума – велик водач на ацтеките.

Чичѐн Ица е археологически обект, древен град, представлявал политически, културен и религиозен център на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. На територията на Чичен Ица нееднократно са провеждани разкопки и са открити различни битови и ритуални предмети като съдове, други грънчарски и златни изделия на маите и толтеките.

Други известни забележителности са:

Оахака – Монте Албан, Гигантските каменни глави, Дървото “Сейба ношоте”

Мексико Сити – Университетът със стенописи, Археологическият център “Куйкуйлко”, Базиликата на Дева Мария от Гуадалупе, Площада на мариачите

Тулпетлак – Манастира “Аколман”, Археологически център “Теотихуакан”

Чолула – 365-те църкви, Археологическият център Монте Албан, Археологическият център Митла, Музеят на златото, Таско “Градът на среброто”

Парка “Шапултепек”, Националният антропологически музей, Храма на Кукуклан, Чичен Итца, Лас Брауас – скалата на скачача

Полезна информация:

Не се изисква виза от български граждани, притежатели на обикновен, дипломатически и служебен паспорт, при влизане и престой до 90 дни в страната. Необходим е задграничен паспорт с валидност на минимум 6 месеца от датата на влизане в Мексико. Поради опасността от заразни заболявания не се препоръчва туристите да опитват храни и сокове от сергии или продавачи по улиците. Водата в Мексико не е питейна и се пие само бутилирана. Препоръчва се туристите да се движат на групи и да избягват да се разхождат сами след 20 часа вечерта. Поради възможността от кражби, целесъобразно е туристите да имат копия от личните си документи и най-вече на паспорта и страницата с визата и самолетния билет. За опасни могат да се смятат и евтините хотели (под 30 долара на вечер). Непременно трябва да се проверява дали таксито, което ще ползва туристът, е регистрирано по правилата (на предното стъкло следва да е окачено разрешително със снимката на шофьора и да има монтиран таксов апарат).

Tags: