Т: +359 56 840005 | М: +359 888 402020

Южна Африка

Южна Африка

Южноафриканската република се намира в най-южната част на Африка. На север граничи с Намибия, Ботсуана и Зимбабве, на североизток – с Мозамбик и Свазиленд, а Лесото е изцяло заобиколена от територията на републиката. Търсейки нов път за Индия, три португалски кораба под командата на Бартоломеу Диаш през януари 1488 г. достигат до най-южната част на Африка. Страшна буря мятала няколко дни корабите между разпенените вълни. Мястото, на което слезли, нарекли “Нос на бурите”. Но португалският крал го преименувал в нос Добра Надежда – надежда за откриване на път за Индия.

Населението на страната е около 44 млн. души. Около 47 % от населението са християни,но има също и мюсюлмани, будисти,индуси,както и екзотични местни религии.Основните езици са общо 11 като най – разпостранени са английския и арикаанс.

По-големи градове – Претория, Йоханесбург, Кейп Таун, Дърбан и Порт Елизабет.

Климат

Климата е тропичен на север и субтропичен на юг. По високите плата температуре варират от 7-10 градуса до 18-27 градуса . В субтропичните райони температурите са около 27 градуса през лятото и около 13 градуса през зимата.

Туризъм

Туризма е един от основните отрасли в икономиката на страната. Туристическите ресурси са изключително разнообразни и включват посещения на исторически центрове и паметници в големите градове,сафари в множеството национални паркове и Нос Добра Надежда – най-посещавното място в Южна Африка. Страната е и един от най-големите винопроизводители в света.

Йоханесбург – Най-големият град в страната с над 2 млн. души население.  Тук е сърцето на икономиката на Южна Африка,като в околностите на града се намират едни от най-големите златни мини в света. Може да посетите резиденцията на Нелсън Мандела и паметника на Хектор или да се разходите из космополитния център на града.

Претория –  Столицата на Южна Африка, по-известна като „Градът Джакаранда”. Тук можете да видите Паметника на „Великия Път”, на Пол Крюгер, старите сгради на Парламента и Двореца на правосъдието, Двореца на Обединението – считан за шедьовър на южноафриканската архитектура и др.

Диамантената мина

Тя е свързана с диамантената треска. Ще можете да видите къде е намерен най-големият диамант в света – „Кулинан”, едната част от който се намира на скиптъра /”Звездата на Африка”/, а другата част – на Короната на Кралство Великобритания /„Малката звезда на Африка”/.

Сън Сити – луксозният курорт на ЮАР, разположен на края на бушменска долина в Северозападната провинция е известен като Лас Вегас на Южна Африка. Можете да разгледате като Долината на вълните, където имате възможност да наблюдавате изкуствени вълни на изкуствено създаден плаж /с възможност за къпане/ или да посетите хотел „Палас”, най-скъпия хотел в Сън Сити. Разбира се можете да прекарате неограничено време в някое от многобройните казина в комплекса.

Националния парк „Крюгер” – Този най-известен дивечов резерват в Африка съхранява всички животински видове, характерни за Южна Африка, някои от които не се срещат вече в други региони. Имате възможност за близка среща с лъвове, слонове, леопарди, носорози, африкански биволи..и много други представители на африканската фауна.

Кейп Таун – Тук най- интересните места са Сградите на Парламента, Пазарния площад, Ботаническата градина и квартала Малай – по-известен като Бо-Каап, Крайбрежния булевард, изпълнен с много магазини, кафенета и ресторанти. Можете да разгледате Аквариума или  да направите една невероятно красива разходка с корабче до остров Робин, където може да посетите по желание Музея – затвор, където и Нелсон Мандела е лежал.

Нос Добра Надежда

Най-югозападната точка на Африка е нос Кейп Пойнт. Известен като Нос Добра Надежда или Нос на бурите, този естествен завършек на черния континент предлага неповторими гледки към океана, както и възможността да видите останките от някои исторически корабокрушения. Фарът на Кейп Пойнт е разположен на територията на националния парк Тейбъл Маунтин, който е част от световното културно наследство. Околните територии са зелени овални хълмове, осеяни с множество пътеки, които водят до безлюдни и диви брегове.

Tags: , , ,